Sunday, June 22, 2008

dilema veche si ECO-SENTIMENTE, ECO-ATITUDINI

Andrei PLEŞU in Post-electorale :
"Primarii care, într-un mandat anterior, au făcut lucruri notabile au fost votaţi, indiferent de apartenenţa lor de partid"
Ma rog , Cristian Poteras(de la sect 6) de abia la sfirsit de mandat a reconditionat locurile de joaca (Moghioros, de ex.) . Dar ma rog ...

Mircea VASILESCU despre Cine alungă literatura din mintea elevilor
"In fapt, este vorba exclusiv despre subiectele la proba orală, care evaluează competenţele de comunicare ale elevilor pronind de la mici fragmente de texte. Nici vorbă de o „alungare a literaturii", care este prezentă în subiectele de la proba scrisă. Cum absolvenţii noştri stau, în general, prost cu abilităţile de comunicare, o astfel de probă este binevenită. E adevărat, industria de cărţi cu comentarii gata făcute suferă o lovitură puternică atunci cînd elevului nu i se mai cere să reproducă ce-a învăţat pe dinafară, ci să exprime opinii proprii pe marginea unui text la prima vedere."


Super corect !

In Ştiri nebăgate în seamă despre inceperea sfirsitului boom-ului 2.0
"
Tarife pentru internauţi lacomi. Time Warner Cable, un furnizor american de Internet a declanşat un experiment într-un orăşel din statul Texas: clienţii au fost solicitaţi să-şi stabilească o limită lunară de servicii folosite, urmînd ca, în cazul în care o vor depăşi, preţul să crească. Comcast a anunţat o altă măsură de temperare a superutilizatorilor: lor li se vor atribui conexiuni cu viteze mai mici pentru a slăbi presiunea în orele de vîrf. AT&T a declarat că stabilirea unor limite pentru cei care folosesc excesiv Internetul e inevitabilă, că în următorii trei ani volumul traficului va creşte de patru ori şi raţionalizarea va asigura accesul egal al tuturor. Există primejdia, spun unii specialişti, ca asemenea limitări să crească incertitudinile oamenilor care-şi drămuiesc cheltuielile şi prin scăderea traficului să se subţieze şi inovaţia, şi tendinţa de a căuta noi aplicaţii. Time Warner argumentează că limita (40 de megabiţi) va fi mult superioară consumului mediu. Nici pînă acum n-a fost, dar nici de acum înainte nimic nu va fi gratis."

Lucian MÎNDRUŢĂ despre Maşina scumpă a săracului
"Ipoteza e verificată de mai mulţi autori (Kerwin Kofi Charles and Erik Hurst, University of Chicago, Nikolai Roussanov, University of Pennsylvania) ai unui studiu făcut în America, pe cîteva grupuri sociale, în mod semnificativ mai puţin avute decît media: negrii şi hispanicii. În ambele cazuri au observat acelaşi lucru: cheltuielile pentru maşini, haine şi bijuterii ale celor fără multe mijloace sînt cu pînă la 25% mai mari decît ale populaţiei majoritare. Cum venitul nu e ca elasticul, banii ăştia trebuie să vină de undeva: studiul arată că sînt tăiate cheltuieli pentru educaţie, amenajări interioare şi distracţie (alta decît liniuţele cu maşina cea nouă!). Practic, investiţiile sînt preferate în măsura în care sînt vizibile. Nu se vede ce-ai citit (mă rog, nu cînd taci), însă se vede ce porţi la mînă. Iei ceasul, nu enciclopedia."

Despre divortul dintre UE si politicieni avem 3 articole cu nerv
Luca NICULESCU ,Europa pompelor funebre
Magdalena BOIANGIU ,Frica de Europa
Sever VOINESCU ,Europenii divorţează de UE


Gabriel Giurgiu, in Eco Glossy: checi, trendi, cuuuul! , despre inundatii si alunecari de pamint si refuzul (aparentei) solidaritati:
"Aţi observat că, de fiecare dată cînd apar viituri prin ţară, printre cele mai afectate zone este cea a Sucevei? Răspunsul l-am primit cînd m-am dus pe acolo. Obcinele sînt bărbierite. Se taie pădurea cu o frenezie demnă de o cauză mai bună. Cînd apa ia casele şi le duce la vale, întrebarea preferată a reporterilor TV este: „ce au făcut autorităţile pentru cei cărora furia apelor le-a luat agoniseala de-o viaţă?" (şabloanele pe care le recunoaşteţi fac parte din vocabularul de numai 200 de cuvinte al reporterilor de la canalele de ştiri). Nimeni nu întreabă cum a fost posibil să se radă pădure după pădure, deal după deal, în deplină exploatare privată. Da, exploatarea forestieră a adus prosperitate localnicilor. Da, acum plătesc propria lăcomie. Şi da, mulţi tembeli şi-au construit case (şi ditamai vilele) în albia inundabilă a rîurilor. Nu, nu sînt obligat (în calitate de contribuabil de Bucureşti care nu a beneficiat de banii luaţi pe păduri) să le plătesc case noi, de la buget. Ei şi-au bărbierit dealurile din spatele casei şi nu m-au luat partener la cîştig. Acum a venit apa peste ei şi ar trebui să le fiu partener la pagubă?"

Un alt articol superb si informat este al lui Dan Ion TRESTIENI,Banii sau viaţa?(mai bine banii...)


Va las sa il cititi...




Post page: http://serviciipeweb.ro/iafblog/2008/06/22/dilema+Veche+Si+ECOSENTIMENTE+ECOATITUDINI.aspx

Weblog post by 'admin' on 'dilema veche si ECO-SENTIMENTE, ECO-ATITUDINI'

Categories:dilema;proprii

Sunday, June 15, 2008

dilema veche si LUX ŞI HIGHLIFE

"Luxul este acel superfluu care aduce visul în viaţa cotidiană" ISABELLA ROSSELLINI

Lucian Mindruta ii face un elogiu lui Brucan in Dosarul Brutus ... un pic fals ,as zice eu :

"Un evreu care a dat o probă (scurtă) de demnitate daco-romană, acolo unde românii au ales să pozeze pe Coloana a cincea a Împăratului Nicolae, în calitate de vivandiere, oaste, trupă de dans şi popor."
Si un pic cinic, bine spus, dar , dupa parerea mea, tot fals:
"E de fapt ultima lui profeţie: libertatea e o sumă de trădări. "

Si apropo : Daca Brucan este Brutus, cine este Iulius Cezar ?

Magdalena Boiangiu, fermecatoare in Educaţia contează

„Dacă reuşeşti să pari un om obişnuit şi să-l faci pe contracandidatul tău să pară din altă lume, ai cîştigat alegerile" – afirmă Richard Shenkman, profesor de ştiinţe politice; „dacă poporului american i se dă posibilitatea să opteze între mit şi realitate, aproape întotdeauna va alege mitul".

Si iar :

"Interesant e că toţi cei care se ocupă de raportul între elite şi candidaţi consideră că apartenenţa la elite este dată – în această ordine – de educaţie, bogăţie şi privilegii."

Mda... educatie ?
Daca citim "Miliardarii. Tipuri şi caractere"   al Madalinei Schiopu nu prea vedem unde se integreaza educatia... Si ea mai face o alta deosebire percutanta:
"În capitalismul lor, competiţia comercială se converteşte în bunuri, individualismul concurenţial se transformă în beneficiu comun. Noi ne aflăm încă în era afacerilor fără marfă."

Mi-a placut articolul despre Consumul exclusivist , mai exact alaturarea:
" "Claus Porto", cu nişte ambalaje foarte speciale, vintage, dar foarte moderne; „Nasomatto", tari şi dure, care au avut mare succes aici; o grupă de nonconformişti, avangardişti, Comme des Garçons, care nu privesc parfumeria tradiţională, ci spun că fac antiparfumuri şi pun miros de cerneală sau de rufe care se usucă-n vînt, cu acorduri de secreţii ale corpului;"
si
" E nevoie de o anumită educaţie ca să poţi aprecia asemenea produse"

Aha...

Despre casele de la Baneasa in Opulenţă şi mizerie: bară la bară
"
„De cînd ne-am mutat, adică de vreo doi ani, nu există zi să nu pice curentul sau să nu fluctueze, ceea ce ne strică aparatura electrică." Iar aici electricitatea e sfîntă. Apa, căldura, totul funcţionează pe bază de centrală electrică. Cînd pică aşadar curentul, se opresc apa, căldura şi „aragazul", mulţi folosind cuptoare electrice."

Cezar PAUL-BĂDESCU  este optimist in Declinul Epocii Lazarov
"Emisiunile lui Valeriu Lazarov mă duc cu gîndul la autobuzele acelea verzi, care au fost băgate în anii '90 pe liniile expres din Bucureşti. Erau aduse din Franţa, unde fuseseră date la casat. Ei bine, deşi aruncate la gunoi în lumea civilizată, autobuzele respective îşi făceau destul de bine treaba la noi. Se opinteau din greu, scoteau mult fum, dar erau ceva mai bune decît rablele pe care le moşteniserăm din vremea comunistă. Second hand-urile (haine, electronice, autovehicule etc.) erau la mare căutare în România de atunci şi noi ne socoteam fericiţi dacă prindeam ceva resturi de la masa bogaţilor.[...]Între timp, şi în cazul transportului în comun, oamenii s-au învăţat cu autobuze noi şi moderne şi ar strîmba din nas dacă ar fi puşi să se mai urce în vehiculele date la casat în alte părţi."

Dar de ce stirile par inca o combinatie intre "politia in actiune" si "cronica soselelor"?







Post page: http://serviciipeweb.ro/iafblog/2008/06/16/dilema+Veche+Si+LUX+%c5%9eI+HIGHLIFE.aspx

Weblog post by 'admin' on 'dilema veche si LUX ŞI HIGHLIFE'

Categories:dilema;proprii

Monday, June 09, 2008

5 carti SF

La bookfest 2008 iar nu am reusti sa iau antologia despre carti -ceva de genul 1000 de carti care trebuie cittie intr-o viata.
Asa ca m-am hotarit eu sa scriu despre 5 carti SF care mi-au placut cel mai mult

1.Ubik de Philip K Dick
       Despre Maya in viata reala ...
      
       Link wikipedia Ubik, Link Amazon Ubik, Link Nemira Ubik

2. Jocul lui Ender de Orson Scott Card  -doar prima parte
       Asemanatoare cu romanele de aventuri ale lui Jack London. Scrisa cu nerv si rapida. Din pacate continuarile tin mai mult de discutii despre etica/filozofie/strategie decit de actiune.

    Link wikipedia , Link amazon Ender's Game, link Nemira

3.Dune 1 2 de Frank Herbert
       Fara comentarii prea multe... Dune a deschis o noua epoca in ochii mei, obisnuiti cu Asimov
    Link wikipedia , amazon Dune, 40th Anniversary Edition (Dune Chronicles, Book 1)
link nemira

4.Odiseea navei space beagle de A. E. Van Vogt
    Problema lui Van Vogt este ca nu a reusit sa isi tina suflul ...dar sunt citeva romane in care a dat opere extraordinare. Ocarte dupa care s-a inspirat Alien - vedeti Corl...

    Link wikipedia , amazon The Voyage of the Space Beagle   , link corint

5. Domn al Luminii, de Roger Zelazny
         Amestecind in mod inteligent SF-ul cu teologia , o infruntare de proportii planetare intre budism , crestinism(partial) si panteonul indian - cu aplicatii SF ale armelor de distrugere zeiesti - o capodopera !

    Link wikipedia , amazon Lord of Light, nemira



Acum pentru Mr SmershIonut Bizau , alex brie  si toti care ma (mai) cititi si aveti un blog -tare as vrea sa va vad topurile personale intr-un domeniu -la alegere.
Lasati un link, va rog ... dupa ce ati scris pe blog, bine inteles...

Post page: http://serviciipeweb.ro/iafblog/2008/06/10/5+Carti+SF.aspx

Weblog post by 'admin' on '5 carti SF'

Categories:carti;proprii;top 5

Dilema veche si VIAŢA ÎN CARTIER

Stiam motto-ul  si mi-a placut dintotdeauna:
"Nu aş vrea să aparţin vreodată unui grup care m-ar accepta ca membru." - GROUCHO MARX


Citatele de Petre Tutea , in Note, stări, zile , sunt exceptionale:

„Sînt produsul a două cauze: hazardul şi voinţa mea de oţel. Inteligenţa e o anexă."

„Totul e convingător la creştini şi la Platon. În afară de nemurirea sufletului. Asta e drama vieţii mele."

Lucian Mindruta scrie de Oprescu versus Blaga in infruntarea de la Primaria Bucurestidpdv showbiz .Citit voi mai bine Showbiz sau no biz




Nu ma pot abtine sa dau tot citatul despre clujeni , cu dragoste , in Note politice de la noi (Sever VOINESCU)

"La Cluj, cu o zi înainte de locale, un amic localnic mă pune la curent cu situaţiunea: „La Cluj, totul este cît se poate de normal. Se bat PD-L şi PNL, iar PSD este într-o jenantă minoritate, neînsemnînd nimic din punct de vedere politic". Într-adevăr, într-un asemenea peisaj politic îţi vine să scrii numai despre cărţile pe care le iubeşti sau despre autorii pe care îi deteşti, cu acea detaşare paradisiacă izvorîtă din convingerea că lumea îşi vede liniştită de ale ei şi fără tine. Iubesc Clujul! Această împrejurare îmi produce o sănătoasă poftă de mîncare. Spre seară, mă opresc la o terasă întinsă cu generoasă eleganţă pe trotuarul lat. Cer meniul şi mi se aduce. Sînt uimit de varietatea oferită. Aleg ceva ce mi se pare şi spectaculos, şi clujean. Vine ospătarul şi comand. Îmi spune că nu are decît pui la grătar şi cartofi prăjiţi. Mă enervez, desigur sub impactul frustrării produse de suprimarea bruscă a perspectivei de a domoli sucurile gastrice furtunoase. „Atunci, de ce mi-aţi mai dat meniul?" – mă răstesc la băiat. „Pentru că mi l-aţi cerut" – vine răspunsul calm, ardelenesc şi logic. Plec înfuriat. Abia tîrziu, după ce am cinat copios în alt loc, îmi dau seama că ospătarul avea dreptate... La Cluj, totul e normal."



Un alt citat superb in Adela GRECEANU ,Expoziţia-vizuină

Un număr din 1988 al revistei Manuscriptum era deschis la o pagină semnată de M. Blecher, în care am citit: „Oamenii înnebunesc pentru că, după ce au făcut o nebunie, nu mai găsesc nici un gust înţelepciunii".




Post page: http://serviciipeweb.ro/iafblog/2008/06/10/Dilema+Veche+Si+VIA%c5%a2A+%c3%8eN+CARTIER.aspx

Weblog post by 'admin' on 'Dilema veche si VIAŢA ÎN CARTIER'

Categories:dilema;proprii